lördag 13 mars 2010

En torpare har slutat sin arbetsdag



Den 3 februari fick vår käre pappa sluta sina dagar på den här jorden. Vi saknar honom mycket!! Han blev 85 år. Här följer notisen som var införd i Värnamo Nyheter:

Stig Svensson föddes den 12 maj 1924 på torpet Källshyltan, Källeryds församling. Redan som ung fick han ta del av det hårda arbetet på torpet som då tillhörde fideikommisset på Nissafors bruk. I samband med avvecklingen av detta kunde Stig och hans äldre bror friköpa torpet och bli ägare till gården 1939.

Han arbetade på gården fram till giftermålet 1957 då han tillsammans med hustrun Runa flyttade till Värnamo för att arbeta på Sandéns Mekaniska. Två år senare flyttade familjen till Bårebo där Stig fick anställning som lagerchef på Sveico, ett företag som han förblev trogen fram till sin pensionering. Tillsammans med sin hustru övertog Stig släktgården i Norrebo 1966, där han bodde fram till sin död.

Stig tyckte om att vistas i skog och mark. Han var mycket intresserad av och kunnig i allt som hade med jakt, fiske, flora och fauna att göra. Tidigt började han släktforska och hembygdens historia låg honom varmt om hjärtat. Han ville gärna lära sig mer. Trots en kort skolgång var han allmänbildad och började använda dator och internet när detta ännu var nytt. Ända fram till sitt sista levnadsår mailade han till barnen och skannade in gamla foton. Stig var även en hängiven och skicklig korsordslösare.

Stig var aktiv inom Centerpartiet och hade förtroendeuppdrag i taxeringsnämnden och Davidssonska fonden. Han var en trogen medlem i Saronförsamlingen, Marås, där han hade flera uppgifter. Stig ville gärna fördjupa sin tro och var insatt i teologiska frågor. Han studerade gärna grekiska och latin. Han samtalade gärna om de stora livsfrågorna, inte minst i hembönegruppen som han ledde under många år.

Stig var en engagerad far, farfar och morfar som alltid visade intresse för allt som rörde barn och barnbarns liv. Stig, med sin kärlek, omsorg och humor lämnar ett stort tomrum efter sig. Vi barn saknar honom, men vet att han är hemma hos sin himmelske Far.